Levoton uni jatkuu–refluksitauti?

1

Kuopukseni on aina ollut herkkäuninen. Päivän tapahtumat ja uudet opitut asiat ovat vaikuttaneet tavalla tai toisella yöuniin. Voisi myös sanoa, että poika on ollut ja ON hyvin äänekäs nukkuja. Vastasyntyneenä hän piti keskosvauvoille tyypillistä päkinää, määkimistä nukkuessaan. Sitten ääni muuttui jokelteluksi ja sanojen karttuessa puhumiseksi ja jopa laulamiseksi. Useimmiten poika on ollut umpiunessa, vaikka suu käy. 6 kuukauden ikään asti poika itki yöllä nälkäänsä, mutta sen jälkeen itku ei ole kuulunut yöääniin. Toki sairastellessa on itkenyt yöllä.

2

Kuopus on käynyt läpi tassu-unikoulun sekä nyt “isojen sänkyyn” siirtyessä tuoliunikoulun. Nukahtaminen ei ole ongelma ja nykyisin taas nukahtaa itsekseen omaan sänkyyn uninalle kainalossa. Poika on aina nukahtanut ilman suurempia apukeinoja: tuttipulloa tai tuttia. Jo pelkkä astmarohina on poissulkenut sängyssä syöttämisen, jota muutenkin vieroksun. Satunnaiset yöheräämiset ovatkin sujuneet nopeasti ja helposti.

Levottomista ja äänekkäistä öistä huolimatta poika on ollut päivisin iloinen ja pirteä. En siis ole ollut huolissani.

Kunnes sitten tammikuussa 2012 alkoivat totaaliset yöhulinat. Uniongelmien alkaessa kävimme jo lääkärillä tutkituttamassa korvat, jne. Mitään sairauksia ei silloin ollut. Ensin poika heräsi muutamia kertoja viikossa ja valvoi yöllä 20 minuuttia – 2½ tuntia. Hän alkoi myöskin heräillä hyvinkin aikaisin aamulla ja uni ei enää maistunut. Tammikuun lopulla ja helmikuussa tilanne vain paheni ja poika valvoi joka yö.

3 Valvominen ja unettomuus alkoivat sitten näkyä pienessä. Päivällä hän oli nuutunut, silmät näyttivät väsyneeltä ja useimmiten hän pyöri väsyneenä lattialla. Itsekin aloin olla väsynyt, mutta eniten olin huolissani ja olo oli neuvoton, kun en enää osannut auttaa toista.

Pari viikkoa sitten kävimme uudestaan lääkärillä. Kerroin pojan unettomista öistä. Unettomuuden lisäksi muistin mainita sellaisen limaisen nieleskelyn ja löysän kakan. Lääkäri teki sitten seuraavan suunnitelman:

 1. Kokeilemme refluksilääkitystä (Gaviscon), koska oireet viittaavat refluksitautiin.
 2. Jos refluksilääkitys ei tehoa ja unettomat yöt jatkuvat, otetaan käyttöön unilääkitys. Tässä kohtaa lääkäri mainitsi DIAPAMIN, jota lasten lääkkeenä hiukan vieroksuin!
 3. Jos unilääkityskään ei tuottaisi tulosta, saisimme lähetteen sairaalan unikouluun. Tätäkin suunnitelman kohtaa uskalsin epäillä, koska en vaan kerta kaikkiaan usko, mitä sairaalassa tehtäisiin enempi kuin mitä kotona on nyt tehty!! Mutta tätäkin haluan kokeilla, jos se toisi pojalle nukuttuja öitä.

4

Poika on aina ollut hyvä syömään. Jonkin verran hän oli vauvana pulautellut ja pulauttelua jatkui melkein vuoden ikään asti, varsin pitkään siis. Noin 7 kuukauden iässä poika söi hyvin taitavasti paloja, eikä hän ole milloinkaan yökkäillyt ruokia. Lääkärikäynnin jälkeen mieleeni muistui esimerkiksi, että tammikuusta 2012 alkaen poika on alkanut kukoa syödessä ja esimerkiksi perunaa on ollut vaikea niellä. Myös niinkin tuttu asia kun leivän haukkaaminen, on ollut takkuista. Teinkin listan näistä muutoksista:

 • unettomuus
 • löysä kakka
 • runsas hikottelu
 • nielemisvaikeus
 • ei mielellään haukkaa

Tässä kohtaa on pakko mainita, että kuopuksella on lääkehoitoinen astma ja hänellä on astman tautta b-todistus. Kevääseen 2011 asti oli koviakin rohinoita, mutta ne ovat jääneet pois ja olen aina yhdistänyt nämä rohinat tuohon astmaan.

5

Refluksilääkitys on nyt ollut käytössä noin 2 viikkoa. Ensimmäinen viikko lääkkeen aloituksesta oli vielä melkoista hulinaa ja aloin jo epäillä lääkkeen tehoa & koko diagnoosia. Tämä toinen viikko onkin jo näyttänyt valoisammalta. Poika on nukkunut noin 9 tunnin yöunia täysin heräämättä. Unikin on rauhallista. Perheelle tutuksi tulleet unihöpötykset ja –laulut ovat jääneet pois.

Kun lääkäri mainitsi sanan DIAPAMI, minä säikähdin. Olen nyt eri tahoilta kysellyt asiasta ja oma käsitykseni lääkityksestä on vain vahvistunut. Diapamia harvemmin käytetään lasten unilääkkeenä ja syynä on sen suuren suuri koukuttavuus. Luulen kuitenkin, että useimmiten me asiakkaat harvemmin kyseenalaistamme lääkärin puheita. Mutta tässä kohtaa pyydän olemaan tarkkana!

Tämä (kutsun häntä nyt Diapami-lääkäriksi) Diapami-lääkäri teki ehkä oikean diagnoosin tuon refluksitaudin suhteen, mutta diapami-hoidon takia hain pojalleni toisen lääkärin. Voihan olla, että yöhulinat taas jatkuvat ja on myös hyvä saada varmuus tuohon refluksi asiaan. Luotettavaa ja ajan tasalla olevaa lääkäriä tarvitsemme siis jatkossakin.

Kuopukselle onkin nyt varattuna aika erikoislääkärille, jolla on tietämystä muun muassa uniasioista. Maaliskuulle sain tämän ajan. Katsotaan sitten sen jälkeen, mitä ohjeita ja tietoa saamme.

6  Kuvan yölamppu ei ole öisin tai edes nukahtaessa käytössä. On tämän kuvaustilanteen lavaste.

Tämä sepustus saattaa kuulostaa sekavalta, mutta toivottavasti siitä löytyy edes jonkinlainen punainen lanka.. Silmänisku

4 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. suomenrefluksi
  Maa 07, 2012 @ 13:47:00

  Hei! Teidät on linkitetty tuonne Suomen Refluksin http://www.refluksi.fi Lasten Refluksi blogiesittelyyn …

  Tsemppiä oireilun kanssa!

  Vastaus

 2. suomenrefluksi
  Maa 07, 2012 @ 13:58:05

  Onko teillä kokeiltu yhtään sängynpään kohotusta tuohon yöaikaiseen ylösnousuun?

  Vastaus

  • mervielina
   Maa 11, 2012 @ 19:18:10

   Astman takia on joskus pidetty sängynpäätyä ylempänä. Mutta poika on välillä kovin levoton nukkuja ja pyörii sängyssä. Olen siis löytänyt hänet nukkumasta sängyn jalkopäästä, joten tuossa kohtaa sitten mietityttää tuo sängyn kohottaminen.

   Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: